Leibomen en plantafstand


Plantafstand tussen de stammen van de leibomen 

De afstand tussen de leibomen voor privacydoelen maximaal 250cm tussen stammen. 

Bij groenblijvende leibomen maximaal 200cm. 

Snelgroeiende leibomen als esdoorn(Acer), plataan(Platanus) en linde(Tilia) tot maximaal 3 meter tussen de stammen. 

Indien u landelijk woont en de leibomen op flinke afstand van uw huis komen te staan kan ook solitaire aanplant van leibomen een optie zijn maximaal 6 meter tussen de stammen. Een meerjarig voorgeleide leibomen zijn dan aan te bevelen. 

Advies aantal leibomen per meter
-Platanen(platanus), linden(Tilia) en esdoorn(Acer campester) = 1 leiboom per 2.5 a 3 meter maar maximaal 1 leiboom per 2 meter. 
-Beuken(fagus sylvatica), haagbeuk(Carpinus betulus), Parrottia persica (perzisch ijzerhout),Liquidambar (amberboom) fruitbomen en sierfruitbomen= 1 leiboom per 2 a 2.5meter maar maximaal 1 leiboom per 180cm 
-Groenblijvende/bladhoudende leibomen 1 leiboom per 2meter maar maximaal 1 leiboom per 180cm

Leibomen voor de privacy

Voor goede privacy is de leibeuk (Fagus sylvatica), de veldesdoorn (Acer campestre) en de leiplataan (Platanus acerifolia)erg geschikt. 

De leibomen kunnen op maat gemaakt worden met een scherm of etages. Precies op de hoogte die u wenst.

Leifruitbomen en leisierfruitbomen zijn niet geschikt voor privacy. Echter bieden wel een meerwaarde door de bloesem en het heerlijke fruit.

Natte gronden
 
De leibeuk groeit overal behalve in te natte grond. Waar water na een regenbui langer dan 30 minuten blijft staan of zompige grond.

Geschikt leibomen voor natte gronden zijn de Liquidambar (amberboom) en de Parrotia persica (perzisch ijzerhout)

Plantafstand leibomen t.o.v. van erfafscheiding 

Bomen en leibomen en dakleibomen
Volgens de wet mogen bomen, hieronder vallen volgens de nederlandse wet leibomen dus ook, niet binnen twee meter van de erfafscheiding staan. Behalve met toestemming van de buren.

Heggen en heesters 
Volgens de wet mogen heesters en heggen niet binnen 50cm  van de erfafscheiding staan. Behalve met toestemming van de buren. Heesters en heggen mogen wel dichter bij de erfafscheiding staan indien de afscheiding wordt gevormd door een ondoorzichtbare muur, houten schutting of andere ondoorzichtbare afscheiding. Mits de heggen of heesters niet boven deze afscheiding uitkomen, leibomen die onder de ondoorzichtbare afscheiding blijven vallen daar ook onder.  En als toestemming van de buren heeft mag het wel.

Gemeentelijke verordening
Een gemeente heeft het recht de wet wat betreft bovenstaande te omzeilen met een gemeentelijke verordening!
Dus in uw gemeente kan het anders zijn dan de wet indeze voorschrijft.

Toestemming van de buren
Alleen met toestemming van uw buren is dichter op de erfgrens plaatsen geen probleem. Die toestemming heeft overigens pas werking tegenover latere buren als die toestemming via de notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en wordt geregistreerd bij het kadaster.

Verjaring
Een boom, leiboom, heester of heg die niet aan de aanplant bepalingen van de nederlandse wet voldoet of de plaatselijke gemeentelijke verordening die de wet overruled is onrechtmatig aangeplant. Dat wil zeggen dat uw buur verwijdering kan eisen mits de aanplant niet langer dan 20 jaar staat.

Conclusie

Wanneer is aanplant rechtmatig?

1) Wanneer de aanplant voldoet aan de nederlandse wet of de plaatselijke gemeentelijke verordening(die boven de nederlandse wet gaat).
2) Als u niet aan punt 1 voldoet maar toestemming hebt van de buren!

EEN GOEDE BUUR IS BETER DAN EEN VERRE VRIEND